1. Zh
  2. 精選美食
  3. 英式下午茶小百科
英式下午茶小百科

英式下午茶小百科

每逢假日週末,必定聽到女生約埋閨蜜去行街買衫,以及少不免一定會來個Afternoon Tea,聊天閒談,享受時光。

1. "High Tea"

大家現時接觸到嘅英式下午茶是由英國維多利亞時代發展形成,內裏大有學問。一般人有個誤解,認為傳統英國貴族下午茶是"High Tea",其實應該叫"Low Tea" ,因為以前英國貴族係由下午四點開始,有和喝紅茶聊聊天的解悶時段。而High Tea解作粗茶淡飯,勞工階層的餐食。

2. 三層點心架

一般以三層點心架奉上,最底層是鹹點,頂層是甜點。分别有三文治,英式鬆餅,小蛋糕,水果撻,進食的次序由鹹至甜,別掉轉哦!

架上的三文治叫Fingers Sandwiches,就係指用手代替餐具。並且切成長方形或正方形,方便進食。

3. 英式鬆餅

還有不可或缺的英式鬆餅,先用手把Scone撕開一半,再按個人喜愛塗上Clotted Cream及果醬。Clotted Cream 係好滑和好有質感的奶油,加上果醬甜甜哋,和紅茶簡直是絕配!

Scone 新鮮出爐,好快賣晒。

A post shared by Coffee Cherry (@coffeecherry_hk) on

4. 紅茶

Afternoon Tea,主角當然係紅茶,可以選用百爵,大吉嶺,錫蘭,玫瑰茶⋯ 記得飲用時,要先倒茶再加上適量的奶(雖然亦有傳出是先落奶後加茶),方為正宗飲法。如果再講究啲,飲茶時禮儀,應以右手大拇指及食指握住杯柄,茶匙柄45度放在碟上,用左手托碟,小口輕輕淺嘗,避免發出聲響免失禮,方為淑女表現。

現今已打破傳統,演變出用新派美食,如馬卡龍,曲奇,米通餅,迷你漢堡包作茶點,還加上玩樂元素小道具,如旋轉木馬或花式配襯,見到咁特別咁可愛的糕點,真係唔捨得食!以相機先食為樂趣。

Happy Girls Day💙🎠👗

A post shared by Vivi Kwok | Hong Kong (@vivikwok) on

姊妹們都係想Hea住享受一個Afternoon Tea談心或交流血拼心得和收穫,其實可以上戶戶送叫餐品嚐。只要登入網址Deliveroo.hk,或使用Apps就好快會送到。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application