1. Zh
  2. 精選美食
  3. 烽火以外,探索清真國度
探索香港最好嘅清真羊肉美食

烽火以外,探索清真國度

日本、韓國、泰國、英國⋯ 等地,已經滿足不到旅遊發燒友,佢哋甚至不昔走到中東國家,甚至係一啲有戰亂的地方,探索昔日文明古國及飲食文化。

遊歷回港後仲要念念不忘清真食品,特別力讚地道清真羊肉係何其美味!我未有膽量去峰火地區體驗當地民情,但好在香港也有高質及有清真認證嘅清真食品享受,咁就先留港,嚟個簡單初體驗!

1. 大餅羊肉卷

除了中亞地區回教國家,以清真菜作為主食外,中國大西北地區內嘅新疆也是。馬家莊清真館就係其中一間新疆菜館,亦提供多款羊嘅菜式。「大餅羊肉卷」值得推介比大家,喺煎香嘅薄餅內,加入了京葱、羊肉及醬汁,羊肉沒有羶味,個汁有點似吃片皮鴨嗰種,搞到食指大動。

#lamb roll -- #halal style #chinesefood #princeedward #hongkong #hkig #kowloon #卷饼

A post shared by Patrick (@oheyhihello) on

2. Lamb Curry 羊肉咖喱

如果去到旺角,就要試吓嗰間有清真認證食品嘅Spice of India Restaurant,內有二人或四人套餐,內有雞塊、羊肉、燒脆餅、咖喱雜菜⋯ 好抵食!最喜歡個「Lamb Curry 咖喱羊」,煮得肉質鬆軟,並吸收了咖喱嘅香味,除去了羊肉嗰陣陣羶味,咁就最適合怕羶的人!最後,加埋杯芒果特飲,夠晒爽呀!

3. 乳酪濃汁滑羊

喺銅鑼灣區紮根多年嘅阿拉丁咖喱屋,提供印度菜及有清真認證,印度咖喱相較我哋熟悉嘅日本及泰國咖喱不同,後者會以蔬果及椰奶烹調,而呢到個「乳酪濃汁滑羊」係正宗做法,用上乾香草及原味乳酪製作,羊肉用乳酪咖喱煮過,特別軟滑,並帶有酸辣味道,正宗嘅食品,不容錯過!

#CURRY CURRY

A post shared by Z-yiqian (@lvitic) on

4. Lamb Chops 烤羊排

行上去中環Soho區,會找到連續數年榮獲米芝蓮推介嘅Bombay Dreams,印度菜其中一個特色係用北印度泥爐炭火(Tandoori)來做烤菜式,呢到提供11種不同款式,當中「Lamb Chops」烤得香噴噴,忍不住口,原因係先用上木瓜醬及乾薑粉調味,才放入爐內烤,給羊肉添加誘人的香氣。

想了解烽火國度清真食品,未必要作實地考察,只要用戶戶送App或登入 Deliveroo.hk,咁就話都無咁易食到。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application