1. Zh
  2. 精選美食
  3. 遊走上環中環,尋找頂呱呱的印度美食
遊走上環中環,尋找頂呱呱的印度美食

遊走上環中環,尋找頂呱呱的印度美食

中環除咗係香港嘅經濟核心之外,更加係尋找美食嘅地區。所提供嘅菜式就更加廣泛,例如有美式漢堡同牛扒,意大利菜,東南亞菜、中菜、日本等比較大路嘅菜式。亦都有例如黎巴嫩、西班牙tapas、法國等精緻美食。今次就帶大家遊走中環,來一個「印度美食之旅」。

可能係大部份人心目中,一講起印度菜,立即會諗起咖哩。但係如果睇完以下嘅介紹之後,就一定會改觀。

1. Chicken Tika Masala

講起印度菜就離唔開咖哩,但係印度咖哩都有分好多款。先介紹呢一道Lamb Butter Masala, 在Basmati - Taste of India 的特色瑪沙拉羊肉,咖喱汁好濃,小小甜小小辣;羊肉又腍,一點也不羶。

2. Vindaloo

跟著介紹的咖哩是Rang Mahal Authentic Indian Cuisine 泡製,開胃又醒神的Vindaloo Curry with Fish & Cheese with Naan, Vindaloo 在印度咖哩中比較辣的一款,但係就因為佢夠辣,所以就特惹味,記住叫定杯冰凍芒果拉沙救火。

3. Tandoori Murgh Tikka

Bombay Dreams 的烤雞肉Tandoori可能是所有印度菜中最受認可的雞肉之一。 在tandoor烤爐內的高溫熱量是非常強勁,只要用上很少食用油,便可以將整個醃製好的雞肉在數分鐘內烘烤好,但仍然能保持多汁嫩滑。 它的秘密是至少醃4小時以上(最好是可醃過夜)等味道完滲透到肉中。

4. Chicken Naanza

跟住為大家介紹Bindaas嘅一款係比較新穎的菜式Chicken Naanza ,這一味由印度烤餅和比薩混合而成的印式比薩,餅底用上鬆化的naan印度烤餅,加上醃製過的雞肉和芝士,別有一番風味。

5. Kesar Kulfi

最後當然唔可以錯過佢哋嘅特色甜品Kesar Kulfi 啦,用藏紅花奶和切碎了的乾果造成印度雪糕,再加上玫瑰味糖漿,味道清新,好有春天大自然的氣息。

睇完介紹係咪而家就想食?只要登入戶戶送網址deliveroo.hk,或使用Apps就好快會送到。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application