1. Zh
  2. 精選美食
  3. 逐串逐碗吃不完的街頭美食
逐串逐碗吃不完的街頭美食

逐串逐碗吃不完的街頭美食

香港地道街頭小食,種類多不星數,不論穿西裝、OL上班族,抑或是穿校服的學生,人人都愛在檔口前品嚐。當中受歡迎的,魚蛋、燒賣、生菜鯪魚肉、碗仔翅⋯ 全部都係港人至愛,熱愛情度可媲美吃日本菜,小食辣度更可與泰式海鮮作比評。馬上睇下街頭小食點解咁吸引!

1. 辣度十足 (油麻地)

港式魚蛋興起始於五十年代,由街邊流動小販擺賣開始,用魚肉混和麵粉為丸,油炸成金黃色的魚蛋,用竹籤串起來吃。通達食店可謂該區表表者,每逢午餐及放工時段,便見人潮聚集篤串「勁辣魚蛋」,爽口彈牙,辣味夠勁,真的冇得頂!

2. 魚香煙韌(九龍城)

魚蛋與燒賣由如孖寶兄弟,篤完魚蛋加串燒賣,差不多已成指定食法。街記小食的「魚肉燒賣」受歡迎情度,由勝於酒樓的蟹皇燒賣,皆因以魚肉打碎,然後以黃色薄皮包著,活像一朵小菊花,吃時蘸上辣油,咬落煙韌,唔會過腍,在於蒸燒賣的火候拿捏準成,才能做到咁美味。

3. 滑膩飽肚(大圍)

在四五十年代衍生的碗仔翅,可說是當時市民大眾的欣物。原因是用上酒樓的翅頭翅尾。不過到咗現在已經成為最受歡迎嘅街邊小食之一,當然街邊小食就唔會用真嘅魚翅啦。大圍小食的「碗仔翅」,加入冬菇、木耳、豬肉絲、高湯加入少許味精、馬蹄粉煮成,吃時記得加入胡椒粉、浙醋、麻油,入口滑膩,帶來大滿足。

A post shared by Janet Seki (@seki.janet) on

4. 菜甜魚香(馬頭圍)

生菜鯪魚肉又係一個特別的小食,單獨吃又得,加入碗仔翅內都得。在60年代小販們發明,用鯪魚碎肉打至起胶,混上味粉製作成的。尖仔記車仔麵小食店的「 生菜鯪魚肉」,大大碗份量足夠,魚肉彈牙口感佳,魚鮮夠味,加上菜絲混合而成,記得食時下點麻油及胡椒粉,咁就一絕!

街頭小食多不星數,現在使用「戶戶送」app或登入Deliveroo.hk下單,足不出戶就輕鬆吃到。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application