1. Zh
  2. 精選美食
  3. 香港食到嘅經典雞菜餚,一定唔會「雞雞哋」 
香港食到嘅經典雞菜餚,一定唔會「雞雞哋」

香港食到嘅經典雞菜餚,一定唔會「雞雞哋」 

中國廣東人喜歡吃白切雞,貪佢肉質鮮嫩。你又知唔知其他地區嘅人鍾意點食雞?今次特別找來4個地區不同經典煮法嘅款式,食雞唔只係得美式快餐麥樂雞,重有法式浪漫情懷嘅燒雞、韓式國民MC嘅辣雞、意式歌劇嘅烤雞。事不宜遲,馬上介紹比大家!

1. 麥樂雞 

「I'm loving it」見到這句口號,相信大家馬上聯想到麥當勞,沒錯啊!就是介紹美式「麥樂雞」,佢哋嚴格挑選優質雞肉,沾上秘製炸醬,控制火候得宜,使肉汁被鎮在內,令外表金黃,再沾上自選口味醬汁(芥末醬/ 甜酸醬/ 燒烤醬)份外香口好味,食6件都不夠喉,要食就要9件嘅單點! 

2. Roast Chicken

法國人做事向來細緻優雅,佢哋烹調烤雞方式也是同樣嚴格,Poulette - French Rotisserie 喺間烤雞專門店,以獨特烤爐去製作「Roast Chicken」,味道方面有3種不同醃製方法,分別是傳統的法式香草、東方的辣椒醬和獨特的摩洛哥香料混合檸檬汁。各款都受食客歡迎,佳因燒雞皮脆肉嫩,沒有多餘油份,味道吸引,並且健康之選。 

3. NeNe雙重滋味雞

由韓國「國民MC」劉在錫代言的NeNe Chicken 向來出名炸雞品質高,控制煮食的油溫及時間拿捏得準成,令外皮脆香,肉質多汁。二人同行的話最適合叫「NeNe雙重滋味雞」,有7款口味供應,初試的話,當然點選吃招牌炸雞和大蔥炸雞來品嚐。還有吖!佢哋嘅雞件全部去骨,真的啖啖雞肉的滋味! 

4. Set Meals 1/4 Roasted Chicken & 1 Portion of Side Dish 

La Rotisserie 同樣來自法國,除了有法式燒雞,還有午市套餐、三文治、沙律、湯等多款以燒雞為主的食品。當中的午市套餐最受上班族歡迎,原因好簡單,有4份1隻燒得香噴噴的嫰雞, 沒有多少油份,並加上1款自選配菜,有薯仔、湯、蒸煮蔬菜,或薯仔加蔬菜,健康元素盡在其中,食得多唔怕肥。

A post shared by sammiu (@sammmmiu) on

各個地區嘅雞肉菜餚都咁美味,馬上用戶戶送」App或登入 Deliveroo.hk 下單,叫回來品嚐一下。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application