1. Zh
  2. 精選美食
  3. 鷹嘴豆哦!估佢唔到的變幻萬千
 介紹四款鷹嘴豆菜式!變幻萬千令人驚喜

鷹嘴豆哦!估佢唔到的變幻萬千

鷹嘴豆又名雞心豆,係印度及中東地區的主要蔬菜之一。瞬間只想到印度有咖喱,中東地區如黎巴嫩只有 Kebabs (烤肉),諗也諗不到什麼菜式用上鷹嘴豆?以下就介紹幾款有鷹嘴豆成份菜式比大家,包保會令人驚喜!

1. Hommus (蘇豪區)

黎巴嫩菜用鷹嘴豆來製作豆泥,係一個傳統的家常冷盤前菜,作沾醬食用。在蘇豪區內找來的 Sumac 的餐牌上,「Hommus」非常受食客歡迎,鷹嘴豆泥磨得 creamy,並帶有芝麻香味、檸檬的酸甜、及混有健康的橄㰖油,用來塗麵包作前菜小吃,或是作 main dish 的配菜也不錯。

2. 瑪沙拉鷹嘴豆 (天后)

印度菜內也用上鷹嘴豆煮製咖喱素菜,今次就在天后區發掘到傳統印度餐廳 Chor Bazare Indian Cuisine 內的「瑪沙拉鷹嘴豆」,以洋蔥、薑和各種不同香料混合煮的鷹嘴豆咖喱,而辣道就中等,絕對滿足到嗜辣的人,記得用上香甜奶油烤餅來沾食,入口辣中帶甜份外特別及開胃。

3. What Food Eats Vegetarian (中環) 

「What Food Eats」,係咪估唔到係嘢菜式?開估啦!係由美式餐廳 The Butchers Club Burger (中環)花心思創作出來的素食漢堡包,就咁睇外表,人人都會大問:What?全因外型就係個牛肉漢堡內。其實以鷹嘴豆泥代替肉餅,並配上炸 Halloumi 芝士、生菜、蕃茄及希臘酸乳酪組合成。囗感均能媲美真漢堡,難免要相機先食!

4. Ladoos - Pack of 5 無麩質(蘇豪區)

介紹咗3款主食比大家,跟著就要推介一款健康甜點小食,而且不含有麩質,用來作下午茶小吃最適合。就係由蘇豪區內的有機餐廳 SpiceBox Organics 製作的「Ladoos」,1袋有5個能量球甜點,用鷹嘴豆粉、杏仁片、腰果粒、椰子糖、粗黃糖、有機淨化牛油製成的,香甜可口,健康之選。

真的估不到鷹嘴豆可做不同款式嘅食品,馬上用戶戶送」App或登入 Deliveroo.hk 下單,叫返來品嚐美食。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application