1. Zh
  2. 精選美食
  3. 吃魚吧! 讓你的大腦更加醒目
吃魚吧! 讓你的大腦更加醒目

吃魚吧! 讓你的大腦更加醒目

魚係我哋家常菜經常見到的,它的營養價值高,含有豐富蛋白質和Omega-3,容易被人體吸收,達至恢復體力、美容養顏、降低膽固醇等,而且味道鮮美,所以深受人們喜愛,日本人就喜歡作刺身或壽司,香港人用來清蒸、四川人就會用嚟作麻辣系列、印尼人愛煎魚⋯款式的謂花多眼亂,今日就介紹幾款比大家,跟著一起來試試!

1. 麻辣水煮黃鱔片

位於銅鑼灣區嘅金公館,係間非常古色古香的四川菜館,由涼拌小食、干鍋、泡椒、水煮、河鮮至湯羮內,都充滿了辣。今次推介的「麻辣水煮黃鱔片」,紅噹噹的充滿了碗子,吃一口便知辣勁相當利害,這店還特別地選用黃鳝片,肉質鮮美和脆口,好味得嚟亦包你辣到跳舞。

🔥🔥🔥

A post shared by Jef Yu (@jefspaceyu) on

2. 熟辣醬炸鰂魚

呢間印尼餐廳「Kampoeng Fusion Restaurant」同樣位處銅鑼灣區內,專門提供印尼食品,各款菜式充滿辣味,呢種辣係辣中帶點酸,加在餸菜上,份外惹味。推介的「熟辣醬炸鰂魚」,炸完的鰂魚,依然肉質白滑鮮香,魚皮炸得脆口,與辣醬混在一起吃,超好味!

3. 酒盗丼 

北角區內有間日本料理店名叫酒盜,最適合同班朋友吹水「盜取」吓人家心事,咪睇佢個餐牌內,只有幾款組合,正所謂貴精不貴多,佢嘅魚生由日本直送,所以鲜度十足,同人講心梗係叫個「酒盗丼」,內裏有甘香三文魚籽、香甜牡丹蝦、肥厚三文魚腩、大粒帆立貝、回甘香海膽⋯ 美味到今人一再回味。

4. 鳳梨魚柳

有五間分店遍布港九地區的金滿庭,係間京川滬菜館,食物種類多,今次介紹的「鳳梨魚柳」是道酸甜的菜式。當中炸魚柳,肉質頗滑嫩,炸皮夠薄,多吃也不怕。鳳梨味帶著果香,配上個酸甜汁,便分外好味,大人細佬都被吸引到口水流。

 

想讓腦袋更加聰明,咁快啲手用戶戶送App或登入 Deliveroo.hk,下單試試個成效。

 

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application