1. Zh
  2. 精選美食
  3. 烽火內的「Shawarma」沙威瑪烤肉
 烽火內的「Shawarma」沙威瑪烤肉

烽火內的「Shawarma」沙威瑪烤肉

上回講到旅遊達人去旅行,要走過烽火國度,了解當地生活飲食文化,才能滿足佢哋冒險精神,今次佢哋就分享咗阿拉伯地區黎巴嫩見聞,還教咗個阿拉伯文字「Shawarma,沙威瑪」,係一種食品名稱,指旋轉烤肉,與土耳其的Kebab相似,兩者之間只是風味不同,製作方法大至一樣,事不宜遲,我哋就去試試。

1. 雞肉卡巴

位於鰂魚涌海光街嘅Kebabland,為周邊街坊提供中東菜式,佢哋個「雞肉卡巴」用上美國優質靚雞,所以肉質特別嫩滑。別外,還有清新爽口嘅洋蔥和蔬菜,配合埋個醬汁,混在一起,並把卡巴塞得滿一滿,而卡巴皮厚度適中,及頗鬆化,仲可以追加配料,好似有芝士、肉類、橄欖、墨西哥辣椒⋯簡直一流!

2. 轉轉燒雞肉卷

去到尖沙咀區,尋找到Istanbul Kebab,提供土耳其菜式。呢到啲卷叫作Döner Roll,並有13種餡料以供選擇,旅遊達人們就推介「轉轉燒雞肉卷」比大家,佢係以旋轉烤肉方式製作,雞肉滑嫰,加上新鮮蕃茄、生菜及洋蔥一起作饀料,味道層次豐富,吃一個Roll也撐到肚子飽飽!

3. 亞丹挪串燒羊肉卡巴卷

 同樣叫作Istanbul的姊妹店,喺位於紅墈區內嘅Istanbul Express, 內裏有個「亞丹挪串燒羊肉卡巴卷」,喜歡辣的,便要試試,Lavas bread內充滿了烤辛辣羊肉、蕃茄、生菜及洋蔥,十分惹味。大多數旋轉烤肉以直立式製作,呢到係以平放方式進行,非常特別。

4. 雜錦卡巴

Ebeneezee's同樣位於尖沙咀區,提供中東菜及有清真認證,咁回教徒便吃得安心,招牌菜有羊肉卡巴、希臘沙律等等⋯ 今次我哋貪心地介紹個「雜錦卡巴」,即係半烤羊肉及半烤雞肉,一次過可吃到兩款肉類,咬一口便感到羊肉獨有的羶味,當然不會少了蕃茄、生菜及洋蔥等配料。吃完一個便充滿力量!

24/7 solution to 1am problems

A post shared by Bogart (@booogaaart) on

嚐中東美食,真的不用飛過去才可嚐到,只要用戶戶送App或登入 Deliveroo.hk,隨時隨地都可以享受到嗱!

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application