1. Zh
  2. 精選美食
  3. 食自助餐都有學問,跟住步驟包你有數!
食自助餐都有學問,跟住步驟包你有數!

食自助餐都有學問,跟住步驟包你有數!

通常去到酒店餐廳見到美食當前,花多眼亂下,便衝出去取長腳蟹,鮮蝦,生蠔⋯⋯ 取咗先沒有錯,錯就錯在先食為快。 想食得健康又夠本,要跟一下進食次序:

1. 先吃沙律水果 

輕食自選沙律組合,開咗個胃就最好,可選五色蔬果,例如:茄子,蕃茄,洋蔥,生菜,火箭菜,乾葡萄,西瓜,蜜桃⋯ 而沙律醬方面,千祈唔好選擇高熱量嘅千島醬或凱撒沙律醬,應該選用較健康的橄欖油加醋或意式沙律汁作陪襯。

NOSH buffet for a Saturday night!

A post shared by NOSH by Secret Ingredient (@noshmeals) on

2. 飲湯- 避免選擇濃湯

例如忌廉湯熱量較高,容易肥及飽肚。建議中式湯水,一般都有滋補養顏嘅功效。西式菜湯也是不錯選擇,含有豐富纖維及維他命對身體有益。兩者較為容易消化,可以快速騰出空間繼續食。

3. 主打時節食材 

近年酒店喜歡推出時節主題自助餐,品嚐主菜一定先選擇平時少食及貴價嘅食物,例如大閘蟹,花膠,鮑魚,龍蝦⋯ 之後才選擇其他肉食。只要食到一兩rounds 主題菜,話都冇咁易便食回本嗱!

4. 分享甜品 

甜品係嗰邪惡嘅自助餐重點之一,所以一定要以少吃多滋味為原則。不妨將甜品蛋糕與朋友開心share,咁就可以試多啲款式!但都要注意,不適宜食太多芝士蛋糕,否則好容易填滿肚子。咁涼透心嘅雪糕就冇位放囉!

5. 麵,飯,汽水可免 

麵飯係澱粉質食物,而且經常都可以食到。汽水係碳酸飲料,有大量糖份,而碳酸所產生的刺激感喝下後有頂肚情況。咁不如將個quota食其他東西好過。

其實食自助餐有一個重要元素,就係食乜嘢都油,各適其適,可以迎合大部份人嘅口味。而用Deliveroo 叫餐亦都可以點各種菜式。

想同一時間試到唔同餐廳嘅菜式,戶戶送就可以幫到你。只要登入網址deliveroo.hk,或使用Apps即可。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application