1. Zh
  2. 精選美食
  3. 有無諗過北京填鴨也可變得不平凡
有無諗過北京填鴨也可變得不平凡

有無諗過北京填鴨也可變得不平凡

 北京填鴨,相信大部份人都吃過。雖然香港人對京菜的北京填鴨特別厚愛,但亦是又愛又恨,愛它表皮又香又脆,可是又肥膩過分。烤鴨癮到,唯有靠Deliveroo以下介紹的中菜餐廳或西式菜式,既有傳統的油香,也有新派的創意,實有一款滿足喜愛北京填鴨嘅你,而"減肥"永遠是明天的事吧。

1. 北京填鴨半隻 (大角咀)

老掌櫃東北菜館提供地道東北菜及特色川菜,北京烤鴨絕對係拿手之作,而且每日限量供應,雖然鴨身比較瘦,但肉嫩無比,包住傳統大葱、青瓜、甜麵醬一齊食,絕對停唔到口。半份片皮鴨CP值高,適合人少少食,亦可以感受一下東北菜味道。

2. 黃袍北京填鴨 (觀塘)

京饌的主角片皮鴨,鴨肉非常嫩滑,皮下脂肪少,薄餅都不會太厚,一隻鴨份量足夠四人享用,而且連兩隻髀都上埋碟。而傳統片皮鴨的配料,都是京葱、青瓜、填鴨醬,但京饌的精髓就是提供自家制山楂條,配鴨肉入口,出奇地好味及清香,十分解膩,非常值得一試。

A post shared by Otatatata ~* (@otatali) on

3. 北京填鴨法式牛油包 (赤柱)

喜歡新派口味的你,一定要試Pinot Duck的北京填鴨法式牛油包,一塊烤至金黃色牛油味香濃的多士,重點繫於牛油,豐富了鴨肉本身的羶香,上面放上菠蘿,中和了鴨肉與牛油包的油膩,配搭新穎,淋上黑醋醬汁及蔥芯碎,一口咬下,鴨汁與菠蘿汁同時在口腔漫遊,帶出清新果香,這菜式不常在一般食店碰見。

A post shared by Pinot Duck (@pinotduck) on

4. 北京烤鴨薄餅 (銅鑼灣)

PizzaExpress 這款最為經典與創意的北京烤鴨薄餅,體現了中西合璧的特質。整個薄餅有六片烤鴨胸,鴨胸肉味濃,配上海鮮醬、辣椒、mozzarella芝士,出奇地與西式薄餅底十分配搭,為傳統口味帶來新意,而且只有香港先有,唔係唔食呀?

A post shared by Jinja Yu (@jinjayue) on

5. 京式烤鴨薄餅卷 (中環)

Pret a Manger店以健康輕食為主,喜歡食北京填鴨的朋友,對京式烤鴨薄餅卷絕對不陌生。這款沙律薄餅卷皮薄餡靚,除了用海鮮醬包著的鴨肉外,還有滿滿的青瓜,紅洋蔥,菠菜和蛋黃醬,整體的味道變得更豐富,食落清新又惹味。

A post shared by @hingzzz on

食好嘢唔想等位同人逼?咁就要用用戶戶送App或登入 Deliveroo.hk,叫晒啲好餸返屋企開大餐。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application