1. Zh
  2. 精選美食
  3. 點搵隱世西班牙菜 跟「戶戶送」捐窿捐罅搵食啦
點搵隱世西班牙菜 跟「戶戶送」捐窿捐罅搵食啦

點搵隱世西班牙菜 跟「戶戶送」捐窿捐罅搵食啦

 西班牙菜係其中一款很受歡迎的歐洲美食,而且仲對好多其他地方的飲食起了不少影響,例如美洲墨西哥菜就係其中之一。

很多人對西班牙菜的認識,可能由塔帕斯(Tapas)開始。塔帕斯源於西班牙人晚餐時間在九點才開始,用嚟填補午餐和晚餐中間的空檔期。

在香港,除了加班一族,晚餐時間一般在七點開始。趁手攝個空檔,四出搜尋隱世的西班牙菜。

1. 黑墨魚筒西班牙海鮮飯

 愈來愈多特式菜式進駐長沙灣,Choo Choo 就係其中一間。墨魚汁海鮮飯食得多,呢度嘅「黑墨魚筒西班牙海鮮飯」係超大隻黑墨魚放係面,仲有青口和蝦都唔係細隻喎,仲有辣肉腸、橄欖、洋蔥,香味四溢無得「彈」。

#food #hkig #hkfood #seafood #食好西

A post shared by Gee Ng (@davisng) on

2. 炒八爪魚, 西班牙辣腸及馬鈴薯

睇店名The Salted Pig 真係估唔到有西班牙野食,好彩俾我地搵到。「炒八爪魚, 西班牙辣腸及馬鈴薯」亦非常受歡迎。西班牙辣腸(Chorizo)略帶鹹,同八爪魚、薯仔一齊炒,充滿西班牙風味又惹味。

3. 西班牙黑毛豬扒、薯蓉、燒蕃茄、蘋果蓉

 觀塘區係另一搵食新勢力,HOW「西班牙黑毛豬扒、薯蓉、燒蕃茄、蘋果蓉」,平時黑毛豬薄片慢慢嗒,呢度上碟係一大塊慢慢鋸,唔好以為將價就貨,相反肉質又嫩又juicy,燒蕃茄燒得剛剛好,唔會變咗被遺棄的拌菜。蘋果蓉甜中帶微酸,果香濃郁,簡直係畫龍點睛。或者是午餐供應的關係,價錢相宜抵食,要落單就需要注意時間喇。

4. 西班牙深海紅蝦、帶子海鮮焗飯

 西班牙沿海地區嘅海產豐富,用來做海鮮飯理所當然,至於喺赤柱搵到嘅Ocean Rock Seafood & Tapas 「西班牙深海紅蝦、帶子海鮮焗飯」一啲都唔失禮。深海紅蝦和帶子,梅花間竹排列整齊,飯粒吸收海鮮精華,非常鮮味。份量夠大,約埋成班朋友分享,一邊享受西班牙的美食,一邊感受西班牙的熱情。

#spainfood#goodtaste #lifestyle #delicious#hongkong

A post shared by Andy Yiu (@andy_yiu_yiu) on

咁好味的西班牙菜,係咪令你食指大動。立即用戶戶送app或登入 Deliveroo.hk就食到。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application