1. Zh
  2. 精選美食
  3. 人氣熱點「Tandoor」泥窰燒烤 
人氣熱點「Tandoor」泥窰燒烤

人氣熱點「Tandoor」泥窰燒烤 

講起印度嘅旅遊名勝景點,第一時間想起泰姬陵!講到印度菜食品,就會想到烤肉卷(Kebabs)!其實,還有各種不同款式嘅燒烤食物,同樣美味!佢哋嘅燒烤係用「Tandoor」的泥窰來烤製而成,醃漬嘅特點是用上乳酪及香料製作,做出美味菜色,馬上就為大家介紹人氣熱點燒烤菜式。

1. Tandoori Bharva Tangi

位處中環荷理活道內的Jashan,有款「Tandoori Bharva Tangi」烤雞腿,唔係就咁燒,咁簡單吖!師傅先把雞腿骨除去,然後把混合了芝士、杏仁及松子的雞肉䖆入腿內,外皮塗上香料醃成紅色才燒烤,出來喺外皮香口,內裏肉絲軟淋,非常好味!現使用「戶戶送」下單,還免運費。馬上order來食至得。

2. Lamp Chop  

尖沙咀有間全港最大的清真寺,有一定數量的印度籍信徒去朝拜,自然地喺附近坐落了有多間印度菜餐廳,今次嚴選了Palki Indian Cuisine的Lamp Chop 羊排介紹比大家,用乳酪及多種香料混合,醃製羊扒幾小時,而乳酪有助分解蛋白質,令肉質更嫩口,烤成後,羊扒獨有的香味封鎖當中,吸引至極! 

3. 串燒鮮魚件

唔好以為印度菜只有肉類燒烤,當中也有海鮮供應。喺西營盤的Indian Spices內有多款海鮮供應,有魚件、大蝦、龍蝦、鱸魚、倉魚⋯ 選擇多到使人心花意亂,今回先推介「串燒鮮魚件」,魚塊先去骨,用上乳酪、薄荷醬及混合香料醃製,然後才作燒烤,魚塊無骨,啖啖肉,吃得好鬼爽!

4. Tandoori Prawns 烤珍寶大蝦

開餐有魚、有肉外,點可以缺少了海中之寶-大蝦呢!Tandoori Nights 有個「烤珍寶大蝦」,佢哋選用嘅大蝦,真的重量級數,同樣地使用乳酪、多種香料混合製成醃料,但額外哋加入鮮檸檬汁用來提升大蝦的鮮味,咁就能烤出完美爽口的海中寶。 

睇到心動,想試試以Tandoori 製作的燒烤,立即用戶戶送App或登入 Deliveroo.hk落單,馬上全速送到!

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application