1. Zh
  2. 精選美食
  3. 速遞壽司食出好「元氣」,無論肉食或素食者都會搵到至愛
速遞壽司食出好「元氣」,無論肉食或素食者都會搵到至愛

速遞壽司食出好「元氣」,無論肉食或素食者都會搵到至愛

迴轉壽司的出現,沿於想利用運輸帶大大減省傳菜的時間。喺香港作為最大型迴轉壽司連鎖店-元氣壽司,將價錢相對大眾化的壽司迴轉到港九新界,更可以選擇外賣速遞。速遞壽司的流行,無論你係食肉獸定係素食人士,都方便大家喺唔同地方都可品嚐到美味壽司。米飯加上唔同topping的壽司,有齊各種營養。立刻睇下海鮮以外的壽司有啲咩好推介,食壽司都食出好「元氣」(日文解作好朝氣)。

1. 鮭魚牛油果卷 (銅鑼灣) 

大家對和民壽司一定唔會陌生,首先介紹俾大家嘅係鮭魚牛油果卷,鮭魚亦即是三文魚,將佢同埋牛油果一齊配搭作為壽司,令到入口有清新的感覺,而且牛油果本身柔軟易有口感,係和民其中一款最受歡迎嘅壽司之人。 

2. 千両壽司盛(九龍塘) 

元氣壽司集團旗下的sen-ryo 千両,結合傳統手藝和創新烹調,為食客帶嚟更高的味覺享受。一大班人叫速遞壽司,當然首選壽司拼盤。「千両壽司盛」有五款咁多,各個組合均選用優質食材,不同配搭符合各人需要。A至E款都咁出色,湊夠人數就柯打晒全部慢慢嘆。 

3. Pokiritto (上環)

位於上環的Pokeworld,日式混合夏威夷風情,令日式壽司充滿陽光色彩。自選組合可自己揀選主食、主菜、醬料和免費配菜。鍾意食壽司就必選「Pokiritto 」。夏威夷壽司卷做主食,素食朋友喺主菜嘅選擇只有豆腐,好彩豆腐滑嘟嘟,配上和風沙律汁,兼蔥花做配菜,食落一啲都唔寡,而且由自己做配搭,更加啱口味。 

4. 壽司盛 E (太古) 

壽司連鎖店板長壽司,加盟戶戶送,速遞網絡很強大。一班人食壽司,有朋友係素食者,揀呢款「壽司盛E」有海鮮同素食就啱晒。例如玉子甜甜地,腐皮就甜而不肥膩,仲有香甜栗米沙律,素食壽司都咁好味。

5. Fresh Vegetarian Rice Paper Roll (蘇豪) 

蘇豪區Cicada,越南菜餐廳的餐廳設計獨特,牆身的繪畫增添氣氛。越南菜的米卷同壽司卷製作接近,一於試下「Fresh Vegetarian Rice Paper Roll」感受越南式壽司。薄而接近通透的米卷,包住新鮮蔬菜,清新爽口,偶然轉下口味都唔錯。 

速遞壽司都咁多款式,立即用戶戶送app或登入 Deliveroo.hk,身處邊度都可以柯打上門嘆壽司原味。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application