1. Zh
  2. 精選美食
  3. 一飲就上癮嘅珍珠奶茶
一飲就上癮嘅珍珠奶茶

一飲就上癮嘅珍珠奶茶

 夏天熱辣辣,逛街飲街頭飲品是常識吧,當中除咗果汁外,Bubble Tea珍珠奶茶亦好受大眾歡迎,價錢亦屬大眾化嘅選擇,但很多時都被排隊人龍嚇到掉頭走。依家除左大街小巷飲到外,其實仲可以速遞到屋企當飯後甜品呵,讓珍珠奶茶成為生活的一部分,珍珠奶茶控出動啦。 

1. 鐵觀音珍珠拿鐵 (銅鑼灣)

連鎖茶飲「茶湯會」有7間分店,「店員告訴你」的風潮下,必喝的是鐵觀音珍珠拿鐵(Latte),鐵觀音與鮮奶出奇地夾,味道濃厚而不膩,珍珠雖然偏細粒,但有四分之一杯滿,軟身而Q彈,一啜即滑入口,好滿足,真係令人一飲上癮。

2. 經典格雷伯爵三劍客 (觀塘)

台式珍珠奶茶就飲得多,可以試下新加坡人氣手調店 LiHO里喝嘅經典格雷伯爵三劍客,有珍珠、奶香布甸、仙草,配上伯爵奶茶,茶味濃郁,非常有嚼頭,仲可以加個主角芝士奶蓋,係荷蘭嘅Gouda Cheese製成,芝士嘅鹹香味夠晒重,超級邪惡呀。 

3. 皇芝士奶蓋Oreo宇治抹茶 (炮台山)

好少珍珠奶茶店有埋雞翼腸仔等小吃,皇茶就是少數的一間。它們的皇芝士奶蓋Oreo宇治抹茶,集合濃郁嘅宇治抹茶、Oreo朱古力餅碎,以及好cream嘅鹹味奶蓋材料,加上珍珠,令味道更有層次感。建議飲咗面頭芝士,再用飲管飲茶,飲完就好滿足。

4. 黑白珍珠豆漿紅茶 (觀塘)

女士怕肥胖嘅,可以試試Doctor Beans哈豆嘅黑白珍珠豆漿紅茶,由於豆漿具有降低膽固醇的功效,哈豆便以自製鮮磨豆漿取代奶精沖調,而且平常都用黑珍珠,這裏黑白都用,份量也不少。飲落豆味香濃,似足奶茶,但好清新及健康,不妨一試。

無論天氣如何熱,馬上用「戶戶送」App或登入Deliveroo.hk 下單,珍珠奶茶按時送達。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application