1. Zh
  2. 精選美食
  3. 漢堡配手工啤酒 對對碰齊領風騷
漢堡配手工啤酒 對對碰齊領風騷

漢堡配手工啤酒 對對碰齊領風騷

平時生活節奏緊張,到咗Happy Hour梗係要啤啤佢。喺香港手工啤酒愈來愈普及,除左小麥味,還有花香或果香味,豐厚麥香更入口滑溜不澀,如果食住burger嘆埋手工啤,更有異國風情。手工啤酒除左入口外,也不乏本地製作,美洲小食配手工啤酒識飲識食的你一定不要錯過,堅!好!飲!

1. Keiler Weissbier(旺角)

食德國菜,梗係要"啤一啤",Beerliner供應多款啤酒和手工啤酒。當中德國釀製Keiler Weissbier小麥啤酒帶強烈麥芽香味及淡淡水果味道,比藍妹啤酒更清甜。而Dunkles 黑啤酒味道亦不苦,帶點甜味,容易入口。另一款Pils 屬清啤酒,酒質清醇,但苦味卻是最重的。

介紹配搭:煙牛肉迷你漢堡包

A post shared by @ms.v.chihuo on

2. 出品嘅麥子手工啤(荔枝角)

荔枝角D2 place的One Little Corner,是年青人消遣地點之一,當中麥子手工啤麥味濃,鹽田手工啤較咸味,但它們都常常斷貨。

A post shared by @onelittlecorner on

想新鮮可試下Gosnells Mead蜂蜜酒,有原味,海鹽及啤酒花三款口味選擇,透心涼又容易入口,仲有甜甜的花香味,亦保留大部分蜂蜜的營養,對身體好有益處,飲完訓得特別好。

A post shared by @onelittlecorner on

3. 第三者鹹酸話梅啤酒(荃灣)

Doodie Cafe Bar主打beer on tap一系列本土手工啤酒,種類超多,身為港男港女當然要試一試。Menu會列明每款啤酒甜酸苦等濃度,其中第三者鹹酸話梅啤酒,微微梅香,喝完也不會醉醺醺的。

A post shared by esterbobo (@esterbobo) on

如果喝膩了一般啤酒,可選美國入口精釀啤酒 Go to IPA,有松針、水果及柑橘的味道,淡淡的苦味會隨之而來,苦中回甘,很易令人上癮。

介紹配搭:迷你熱狗拼盤

4. Liberty Ale (香港仔)

CALI-MEX是典型墨西哥菜,在香港有不少分店,美式精釀啤酒Liberty Ale自由大道相當有名,是大麥與酒花香氣平衡的經典酒款。

另一款Great White是標準的小麥啤酒,味道帶著橘子的香加上芫茜香氣,色澤呈混濁淡黃色調,酸味不會過份,恰到好處。

介紹配搭:Nachos

有晒推介指引,仲唔出動落單試吓?馬上用「戶戶送」app 或登入Deliveroo.hk 下單,同朋友開心share!

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application