1. Zh
  2. 精選美食
  3. 令人念念不忘的清真美食
令人念念不忘的清真美食

令人念念不忘的清真美食

  • by
  • Read time: 0 min

在香港好多地方都可以品嚐到清真美食,而比較集中嘅地方會係尖沙咀。相信係因為九龍城公園旁的九龍清真寺暨伊斯蘭中心,早於1896年已經存在(原址位於現尖沙咀警署)的緣故,令到信徒們活躍於該區。

清真食品忌食豬肉,所以以牛羊肉為主。而所有肉類都須要以伊斯蘭儀式處理過才可供食用。所以通常有售賣清真食品的都會展示出Halal或「清真」字樣識別。

1. Ebeneezer's

首先為大家介紹一間位於尖沙咀亞士厘道天星大廈的清真食館,名為Ebeneezer's 。 有很多受歡迎的菜色,例如他們的咖喱炒飯系列,分別有雞肉、羊肉、雜菜、魚和蝦。 用上印度米乾炒,因為印度米本身是比較硬和乾身,所以跟印度咖喱炒在一起唔會沾成糊狀,又香又辣。

今日原本想食嗰間餐廳full左...😣 咁岩經過有得食kebab又有位就入左去 其實依間連鎖店可能大家都見過😏 入到去就好似去左印度咁😅有陣陣咖哩香 我地order左個串燒雞Kebab同咖哩魚炒飯 個人比較中意個咖哩飯🍚因為飯夠乾身同好入味, 仲越食越辣都幾過癮🤗 不過印度餐我地都只係偶然去食下 當轉下口味咁😂依度間鋪都幾細, 可以選擇買返公司食會舒服啲☺ #hkfoodblogger#hkfoodblog#hkig#hkfoodstagram#foodstagram#hkfoodlover#foodlover#foodporn#yummy#indianfood#friedrice#kebab#curry#central#lunch#中環食乜好#中環美食#中環搵食#centralfoodnion

A post shared by 👭上班族 | Lunch time一齊食食食 |中環出沒🍴 (@centralfoodnion) on

2. 阿里巴巴薄餅

別外一間可以品嚐到清真美食,是位於深水埗的阿里巴巴薄餅,既然鋪頭名都有薄餅呢個字,咁就當然要試吓啦!另外推薦點一味菠菜咖喱牛肉一起品嚐,雖然一碟餸綠綠地色有點嚇人,但係千祈唔好俾佢嘅外表呃咗,呢一度係非常好味的餸菜,無論係同薄餅定係米飯一齊食都咁好。

Yes finally back

A post shared by @gcapollo on

3. 馬家莊清真館

最後為大家介紹嘅係喺長沙灣道(近太子)的馬家莊清真館。他們有馳名的羊肉餡餅,也有人叫呢個做「爆汁羊肉餅」! 原因係佢除咗材料足,味道好之外,裏邊仲包住精華湯汁,所以大家食嘅時候要好小心,唔好燙親呀!

臨近中秋佳節,不妨用戶戶送叫外賣,一邊賞月一邊吃美食。方法好簡單,只需要或用Apps或進入Deliveroo.hk 即可。

Deliveroo application

馬上到iOS和Android的應用程式商店下載

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application